Wim van der Heijden (1956) studeerde begin jaren '80 aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten (tegenwoordig 'Artez') , richting autonoom.

Vanaf 1990 ben ik docent beeldend.

Ik schilder bij voorkeur in een abstracte stijl, waarbij ik olieverf op doek als materiaal gebruik.
Mijn schilderijen kenmerken zich door zeer contrastrijke kleuren en een duidelijke structuur. Hierbij speel ik met de elementen dynamiek, kleur, expressie en licht
Een internationale jury heeft mij geselecteerd voor deelname aan de tentoonstelling Trevisan International Art in Ferrara, Italie 2008 en de BiŽnnale in Florence 2009.

Ik ben jarenlang werkzaam geweest als activiteitenbegeleider / docent beeldend bij Dagbesteding Pluryn en gaf (persoonlijke) begeleiding en teken- en schilderles aan mensen met beperkte lichamelijke mogelijkheden. Mijn doel hierbij was dat juist deze groep mensen middels Beeldend Werken bij zichzelf iets ontdekken en ontwikkelen wat niet (meer) mogelijk leek. Hierdoor kan men weer erkenning en waardering terugvinden bij zichzelf en bij anderen.

Verder ben ik lid van  De Nederlandse Associatie voor Beeldend Kunstenaars (NABK) en Cultuurstroom Nijmegen  Voor de Kunstgroep Kolonie Plasmolen verzorg ik de website en de social media.

Kleur en Licht zijn de belangrijkste kenmerken van mijn werk. In mijn werk ga ik uit van zuivere kleuren. Om het helder te houden werk ik vooral met een paletmes, zodat er ook weinig tot geen vermenging ontstaat. Hierdoor ontsaat een structuur op het doek waardoor er tevens meer dynamiek in komt.

Licht heeft me altijd gefascineerd en daarom probeer ik altijd in mijn werk de uitstraling van licht weer te geven.
Door beide elementen  - kleur en licht - te gebruiken probeer ik de energie en kracht in het werk te leggen die ik zelf ervaar tijdens het werken. Het is voor mij een uitdaging om op het doek met contrasten, heldere kleuren en een duidelijke structuur een eenheid te creŽren.

Techniek: 
Ik werk vanuit een open instelling, waarbij van alles mogelijk is. Ik maak een opzet en soms is het duidelijker herkenbaar dan de andere keer.
Hoewel er soms stedelijke en landschappelijke elementen in worden herkend, gaat het mij in de eerste plaats niet om wat het voorstelt. De kijker bepaalt uiteindelijk zelf wat hij of zij wil zien.
In combinatie met het formaat en enkele strakke vormen en lijnen wordt het uiteindelijke resultaat veelal bepaald door de kleur en de structuur van de verf zelf.
Het materiaal vraagt tijdens het werk soms om nieuwe invalshoeken. Hierop reageer ik metten, waardoor er steeds nieuwe ontdekkingen of verrassingen ontstaan.

Uitgangspunt:
Het materiaal beinvloedt in sterke mate mijn manier van werken. Zelf werk ik vanuit het uitgangspunt dat tijdens het werkproces materiaal en maker een evenredig aandeel hebben in het uiteindelijke resultaat.
De spanning die ik zelf ervaar bij het maken moet herkenbaar zijn in het werk.
Ik hoop dat dit ook zo bij de toeschouwer overkomt en deze ervaring met mij kan delen.


Wim van der Heijden


"Art is more abstract than we imagine. Form and colour tells us about form and colour - that's all" (Oscar Wilde)

Wim van der Heijden
Gaffel 37
6581VC Malden

06-20075692


info@wvanderheijden.nl


KvK:  09178500
BTW no.:  
NL0893.65.793.B01